Ikan stim nyonya(nyonya's steamed fish)

Hai guys!
Hari ini I nak share satu resepi yang simple. Disebabkan I dalam tempoh berpantang (kena makan rebus-rebus, steamed), my boyfriend suggested to try masak ikan stim nyonya (nyonya' s steamed fish)!
(I guna bahan apa yang ada dirumah je since malas keluar shopping groceries)

So bahan-bahanya(actual recipe) adalah.....
  •  1 ekor ikan kerapu/siakap 
  • 2-3 inch halia*
  • 2-3 batang serai *
  • 1 inch kunyit*
  • 1 ulas bawang putih *
  • Separuh labu bawang besar *
  • 5 batang  cili padi*(jika suka pedas tambah lagi cili)
  • Sayur bendi/tomato/labu/terung/nenas 
  • 2 sudu minyak masak 
  • Secubit garam 
Hiasan:
  • Daun ketumbar 
  • Limau nipis 
Cara-cara;
  1. Bersihkan ikan dengan limau,asam jawa sehingga hilang hanyir.
  2. Didihkan air didalam periuk pengukus.
  3. Kisar bahan bertanda * dengan sedikit air.
  4. Tumis bahan dikisar
  5. Masukkan ikan kedalam bekas untuk dikukus bersama bahan yang telah dikisar dan ditumis.
  6. Masukkan sayuran dalam bekas pengukus dan kukus selama 10-15 minit (bergantung kepada saiz ikan)
  7. Setelah masak taburkan daun ketumbar dan limau nipis.
As u seen in the picture, I guna apa jua bahan yang ada di kitchen I, the taste is good as dekat restaurant I makan dulu even tastier sebab I ikut citarasa I tambah tolak bahan 😝
Selamat mencuba dan menjamu selera....sedap tu makan dengan nasi panas!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Thai tea (chaa thai)

Pulut mangga: mango with sticky rice: Khao Nieow Ma-muang