Pulut mangga: mango with sticky rice: Khao Nieow Ma-muang
Hello peeps ππ»
Today I nak share resepi pulut mangga atau dalam bahasa thai dia Khao nieow ma-muang. Siapa tak suka pulut mangga kan? Pulut mangga ini adalah dessert yang paling digemari baik pelancong mahupun penduduk tempatan di Thailand. Banyak-banyak tempat yang I pernah makan, banyak yang rasanya agak mengecewakan mungkin faktor buah mangga tu sendiri atau pulut yang terlalu lembik atau terlalu keras! Cara nak buat amat mudah, nak habiskan pun mudah π ! Untuk mangga pilih la mangga yang manis yang kuning mustard tu! Saya dulu duduk di negeri jiran Thailand so dapat la mangga dari Thailand yang manisnya Masya Allah sis sangat deboom! Beli kat makcik dekat pasar je buah dia lagi manis dan boleh try dulu manis ke idak, murah pun murah, kalau PR bagus boleh dapat free gift. Alhamdulillah murah rezeki makcik! So.....jom try!
Ramuan
1/2 cawan beras pulut
1/2 cawan santan
1/4 sudu teh garam
1 1/3 sudu besar/tbsp gula
1/4 sudu teh biji bijan (digoreng tanpa minyak)(optional)
1 biji mangga manis (mangga Thailand-mangga bunga nectar)
Sos
1/4 cawan santan
1/8 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh tepung jagung (optional)
Cara
1. Rendam beras pulut sekurang kurangnya sejam sebelum dikukus (lebih elok jika direndam semalaman)
2. Kukus beras pulut tadi selama 20minit.
3. Sementara mengukus, bersedia untuk menyediakan sos untuk pulut. Tambah 1/2 cawan santan kedalam saucepan bersama 1 1/3 sudu besar gula dan 1/4 sudu teh garam, kacau diatas api rendah sehingga sebati. Letakkan ditepi.
4. Dalam saucepan yang berlainan, masukkan kesemua bahan membuat sos kecuali tepung jagung. Kacau diatas api rendah sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan sedikit dengan air kedalam sos yang mendidih, kacau dan tutup api.
5. Apabila pulut siap dikukus, masukkan sos pada langkah 3 dan gaulkan dengan pulut sehingga sebati.
6. Aturkan pulut serta sos kedalam pinggan hidangan bersama mangga yang telah dipotong kuib. Taburkan biji bijan diatas pulut sebagai penyeri hidangan.
Today I nak share resepi pulut mangga atau dalam bahasa thai dia Khao nieow ma-muang. Siapa tak suka pulut mangga kan? Pulut mangga ini adalah dessert yang paling digemari baik pelancong mahupun penduduk tempatan di Thailand. Banyak-banyak tempat yang I pernah makan, banyak yang rasanya agak mengecewakan mungkin faktor buah mangga tu sendiri atau pulut yang terlalu lembik atau terlalu keras! Cara nak buat amat mudah, nak habiskan pun mudah π ! Untuk mangga pilih la mangga yang manis yang kuning mustard tu! Saya dulu duduk di negeri jiran Thailand so dapat la mangga dari Thailand yang manisnya Masya Allah sis sangat deboom! Beli kat makcik dekat pasar je buah dia lagi manis dan boleh try dulu manis ke idak, murah pun murah, kalau PR bagus boleh dapat free gift. Alhamdulillah murah rezeki makcik! So.....jom try!
Nahhhh ini hasilnya yang i buat tadi, I'm not good on plating but the taste is licking good! |
Ramuan
1/2 cawan beras pulut
1/2 cawan santan
1/4 sudu teh garam
1 1/3 sudu besar/tbsp gula
1/4 sudu teh biji bijan (digoreng tanpa minyak)(optional)
1 biji mangga manis (mangga Thailand-mangga bunga nectar)
Sos
1/4 cawan santan
1/8 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh tepung jagung (optional)
Cara
1. Rendam beras pulut sekurang kurangnya sejam sebelum dikukus (lebih elok jika direndam semalaman)
2. Kukus beras pulut tadi selama 20minit.
3. Sementara mengukus, bersedia untuk menyediakan sos untuk pulut. Tambah 1/2 cawan santan kedalam saucepan bersama 1 1/3 sudu besar gula dan 1/4 sudu teh garam, kacau diatas api rendah sehingga sebati. Letakkan ditepi.
4. Dalam saucepan yang berlainan, masukkan kesemua bahan membuat sos kecuali tepung jagung. Kacau diatas api rendah sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan sedikit dengan air kedalam sos yang mendidih, kacau dan tutup api.
5. Apabila pulut siap dikukus, masukkan sos pada langkah 3 dan gaulkan dengan pulut sehingga sebati.
6. Aturkan pulut serta sos kedalam pinggan hidangan bersama mangga yang telah dipotong kuib. Taburkan biji bijan diatas pulut sebagai penyeri hidangan.
Comments
Post a Comment